12:20

Przepis dnia: naleśniki z mąki ryżowej




Dlaczego z ryżowej? Jeżeli zmagasz się z nietolerancją na gluten albo celiakią, wierz mi...Planowanie jadłospisu, przynajmniej na początku nie jest wcale takie oczywiste i łatwe... Ale z czasem człowiek chodzi jak w szwajcarskim zegarku i odkrywa wiele ciekawych smaków i potraw.





Mąka ryżowa, zwłaszcza ta ciemna, bogata jest w wiele składników korzystnych dla naszego zdrowia. Spożywając produkty zawierające tę mąkę, dostarczamy sobie błonnik, mangan i magnez. Jest w niej fosfor i wszystkie witaminy z grupy B. Ponadto, nie ma w niej ani grama cholesterolu. Mąka ryżowa doskonale służy alergikom, ponieważ nie wywołuje żadnych uczuleń. Ciemna mąka ryżowa ma kilkakrotnie więcej błonnika niż mąka otrzymywana z ryżu poddanego procesowi oczyszczenia, polegającemu na oddzieleniu bielma i zarodka od otrębów. Z mąki ryżowej można piec ciasta, chleby, dodawać ją do zup, sosów i deserów.


Składniki:
Jaja kurze – – 1 sztuka
Olej rzepakowy tłoczony na zimno – 1 łyżka
Mąka ryżowa – (63 g)
Mleko spożywcze 2% tłuszczu – (30 ml)
Woda mineralna gazowana – (25 ml)


Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby dodając niewielką ilość wody mineralnej lub mąki. Podać z dowolnym nadzieniem.


Dajcie znać jak Wam smakowały? 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Akademia Biegania i Dietetyki , Blogger