Ponadto, nie ma w niej ani grama cholesterolu. Mąka ryżowa doskonale służy alergikom, ponieważ nie wywołuje żadnych uczuleń. Ciemna mąka ryżowa ma kilkakrotnie więcej błonnika niż mąka otrzymywana z ryżu poddanego procesowi oczyszczenia, polegającemu na oddzieleniu bielma i zarodka od otrębów. Z mąki ryżowej można piec ciasta, chleby, dodawać ją do zup, sosów i deserów.
Składniki:
Jaja kurze – – 1 sztuka
Olej rzepakowy tłoczony na zimno – 1 łyżka
Mąka ryżowa – (63 g)
Mleko spożywcze 2% tłuszczu – (30 ml)
Woda mineralna gazowana – (25 ml)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby dodając niewielką ilość wody mineralnej lub mąki. Podać z dowolnym nadzieniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz