Dietetycy zalecają zjadanie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia. Są one bogatym źródłem witaminy C, która chroni układ odpornościowy. Wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Wykazują również działanie moczopędne. Zawierają dużo potasu, żelaza magnezu, miedzi, krzemu, cynku, beta-karotenu, kwercytyny i pektyn, które znajdują się w gniazdach nasiennych i skórce.
Jabłka hamują rozwój chorób krążenia oraz nowotworów, a także uszczelniają naczynia włosowate. Zwiększają odporność na infekcje, oczyszczają organizm z toksyn i cholesterolu. Regulują florę bakteryjną jelit i neutralizują substancje toksyczne. Zmniejszają także wchłanianie cholesterolu, przez co zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem. Wspomagają leczenie zaparć i biegunek.
Jabłka a odchudzanie....
Są idealne dla osób stosujących dietę odchudzającą, ponieważ uniemożliwiają przenikanie tłuszczu do krwi. Jedzenie jabłek również korzystnie wpływa na stan paznokci, skóry i włosów. Odkwaszają organizm, a potas reguluje gospodarkę wodną w organizmie i zwiększa napięcie mięśni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz