17:19

Kultowa pomidorowa





Popularność kaszy jaglanej w zdrowej diecie rozpowszechniła się przede wszystkim ze względu na jej możliwość zastosowań w dietach specjalistycznych osób cierpiących na różne choroby cywilizacyjne. Kasza ta naturalnie nie zawiera glutenu, ale z powodu możliwości wystąpienia zanieczyszczeń zaleca się, aby osoby cierpiące na celiakię spożywały produkty z certyfikatem bezglutenowym. Poza tym jest pożywna i tańsza niż komosa ryżowa (quinoa) czy amarantus. Doskonale sprawdza się przy diecie alergików, jest bezpieczna i łatwo przyswajalna. Na tle innych kasz wyróżnia się dużą zawartością żelaza, cynku, miedzi oraz witamin takich jak B1, B2, B6. Ponadto w przeciwieństwie do innych kasz ma charakter zasadowy



Właściwości zdrowotne:

  • odkwasza organizm
  • reguluje pracę układu pokarmowego
  • wpływa na obniżenie kwasów żołądkowych
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • obniża poziom cholesterolu
  • korzystny wpływ na naszą urodę.  Kasza jaglana zawiera krzemionkę, która poprawia kondycję: włosów, skóry i paznokci. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości, gdyż zapobiega ich odwapnianiu.
  • wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne

Kasza jaglana, podobnie jak wszystkie kasze, jest dość kaloryczna. Ma również wysoki indeks glikemiczny. Jednak jej łatwostrawność i długie uwalnianie węglowodanów wpływa pozytywnie na organizm. Doskonale nadaje się dla dzieci, osób potrzebujących szybkiego zastrzyku energii, sportowców i nastolatków w okresie dojrzewania.


Moja propozycja dla Was to kultowa pomidorowa z kaszą jaglaną!
A wy jakie macie pomysły na wykorzystanie kaszy jaglanej? 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Akademia Biegania i Dietetyki , Blogger