Popularność
kaszy jaglanej w zdrowej diecie rozpowszechniła się przede wszystkim ze względu
na jej możliwość zastosowań w dietach specjalistycznych osób cierpiących na
różne choroby cywilizacyjne. Kasza ta naturalnie nie zawiera glutenu,
ale z powodu możliwości wystąpienia zanieczyszczeń zaleca się, aby osoby
cierpiące na celiakię spożywały produkty z certyfikatem bezglutenowym. Poza
tym jest pożywna i tańsza niż komosa ryżowa (quinoa) czy amarantus. Doskonale
sprawdza się przy diecie alergików, jest bezpieczna i łatwo
przyswajalna. Na tle innych kasz wyróżnia się dużą zawartością żelaza,
cynku, miedzi oraz witamin takich jak B1, B2, B6. Ponadto w
przeciwieństwie do innych kasz ma charakter zasadowy
Właściwości zdrowotne:
- odkwasza organizm
- reguluje pracę układu pokarmowego
- wpływa na obniżenie kwasów
żołądkowych
- oczyszcza organizm z toksyn
- obniża poziom cholesterolu
- korzystny wpływ na naszą urodę.
Kasza jaglana zawiera krzemionkę, która poprawia kondycję:
włosów, skóry i paznokci. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji
kości, gdyż zapobiega ich odwapnianiu.
- wzmacnia i uszczelnia naczynia
krwionośne
Kasza
jaglana, podobnie jak wszystkie kasze, jest dość kaloryczna. Ma również wysoki
indeks glikemiczny. Jednak jej łatwostrawność i długie uwalnianie węglowodanów
wpływa pozytywnie na organizm. Doskonale nadaje się dla dzieci, osób
potrzebujących szybkiego zastrzyku energii, sportowców i nastolatków w okresie
dojrzewania.
Moja propozycja dla Was to kultowa pomidorowa z kaszą jaglaną!
A
wy jakie macie pomysły na wykorzystanie kaszy jaglanej?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz