
Cynk – jest głównym pierwiastkiem w
przestrzeni wewnątrzkomórkowej występującym we wszystkich komórkach żywego
organizmu. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania
tyroksyny. Jego niedobór wpływa na upośledzenie wiązania trójjodotyroniny. Konsekwencją niedoboru cunku w organizmie
jest obniżenie stężenia T4 i T3, a co się z tym wiąże rozwój objawów
niedoczynności tarczycy.
Niedobory cynku mogą być spowodowane nieprawidłową, mało
urozmaiconą dietą. Jednakże na stężenie cynku w osoczu może wpływać również
długotrwały stres, infekcje oraz doustne przyjmowanie hormonów żeńskich.
Badania na temat wpływu cynku na funkcjonowanie tarczycy są
niejednoznaczne. Na pewno niedobór cynku prowadzi do spadku tempa metabolizmu
oraz osłabienia funkcjonowania układu odpornościowego.
Średnia zawartość cynku w polskiej diecie wynosi 10,52 mg.
Zalecane spożycie cynku zostało ustalone na poziomie 11 mg/d dla mężczyzn oraz
8 mg/d dla kobiet.
Głównym źródłem cynku w diecie są produkty zbożowe, mięso
i jego przetwory, zarodki pszenne, nasiona lnu, pestki dyni, pieczywo
pełnoziarniste, kasza gryczana i jaglana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz