Białka zbudowane
są z aminokwasów, których rozmaity dobór jakościowy i ilościowy oraz różne
ułożenie pozwalają na wielką różnorodność budowy i właściwości. Organizm ludzki
trawiąc białka rozkłada je do aminokwasów. Dla zbudowania białka ludzkiego
potrzebne są 22 aminokwasy, zestawione w określone sekwencje. Człowiek jest w stanie wyprodukować 12
aminokwasów. Pozostałe dziesięć, zwane niezbędnymi (aminokwasy egzogenne)
musimy dostarczyć w pożywieniu. Należą do nich: fenyloalanina, izoleucyna,
leucyna, lizyna, metionina, treonina,
tryptofan, walina, histydyna i arginina (te dwa ostatnie niezbędne dla dzieci).
Te aminokwasy muszą być dostarczane codziennie, gdyż brak nawet jednego z nich
lub jego niedostateczna zawartość w białku pokarmowym uniemożliwia syntezę
białka ustrojowego. Pozostałe 12 aminokwasów, zwanych endogennymi, organizm
ludzki może syntetyzować.
FUNKCJE BIAŁEK W ORGANIZMIE
LUDZKIM:
- budulcowa (białka strukturalne np. miofibryle)
- biokatalityczna (enzymy, hormony)
- transportowa (np. ferrytyna)
- funkcjonalna (np. aktyna i miozyna)
Niedobór białka
zwierzęcego upośledza wiele czynności życiowych, z załamaniem odporności
immunologicznej i ze zmniejszeniem wydolności psychicznej i fizycznej włącznie.
U osób dorosłych będzie się to objawiać w nieuzasadnionym zmęczeniu, depresji,
braku energii do życia, niskiej odporności na choroby, ogólnej słabości.
Niedobór białka upośledza również wzrost i rozwój tkanek, w tym tkanki
mięśniowej. Warto tu podkreślić, że mięśnie są szczególnie bogate w białka.
Z kolei jedzenie
zbyt dużej ilości białek ma podobny rezultat, jak spożywanie zbyt dużej ilości
węglowodanów czy tłuszczów. Nadwyżka taka będzie przemieniana w wątrobie na
tłuszcz, co w rezultacie zamieni się w niepotrzebny balast - tkankę tłuszczową.
Częste spożywanie nadmiernych ilości białek może powodować także zaburzenia w
metabolizmie organizmu, doprowadzając do chorób nerek i wątroby z powodu ich
przeciążenia.
*
W ŻYWIENIU CZŁOWIEKA BIAŁKA NIE MOŻNA ZASTĄPIĆ INNYMI
SKŁADNIKAMI POKARMOWYMI.
*
Przyswajalność i
wartość biologiczną białka mierzy się zawartością w nim któregoś z egzogennych
aminokwasów, zwanego aminokwasem ograniczającym, tj. takiego, którego jest
najmniej. Istotna jest więc nie tylko ogólna zawartość aminokwasów egzogennych,
ale także wzajemna ich proporcja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz