Zapotrzebowanie na
podstawowe składniki żywieniowe - białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy,
mikroelementy i inne, występujące nie tylko w sporcie wyczynowym, ale także
rekreacyjnym, przekracza niekiedy kilkakrotnie normy zalecane dla
"nie-sportowców". Aby osiągnąć wyżyny swoich możliwości sportowych
potrzebny Ci jest racjonalny trening poparty optymalną dietą (a więc nie
ograniczaniem jedzenia - jak często jest rozumiana dieta, lecz optymalnym dla
Twojego zapotrzebowania dostarczeniem składników odżywczych).
Potrzeby
energetyczne organizmu są pokrywane przez przemiany węglowodanów, tłuszczów i
białek. Większość fizjologów żywienia uważa, że procentowy udział tych
składników pokarmowych w pokrywaniu dziennego zapotrzebowania energetycznego
sportowców powinien wynosić średnio: 60-70% dla węglowodanów, 15-20% dla białek
i 15-20% dla tłuszczów. Jak widać powyższe proporcje nie odbiegają zasadniczo
od norm przyjętych dla ogółu ludności. Jednak w uzasadnionych przypadkach, w
niektórych okresach treningowych lub w zależności od rodzaju i charakteru
treningu, proporcje te mogą ulegać daleko idącym zmianom.
WĘGLOWODANY (CUKRY) - PODSTAWOWE
ŹRÓDŁO ENERGII
WĘGLOWODANY
stanowią najłatwiejszy w użyciu materiał energetyczny. Jednak w przeciwieństwie
do tłuszczów szybko się wyczerpują. Właściwe węglowodany i do tego spożywane w
odpowiednim czasie sprawią, że będziesz w stanie w pełni wykorzystać możliwości
swoich mięśni.
WĘGLOWODANY
przechowywane są w mięśniach i w wątrobie w postaci wielocząsteczkowego cukru
zwanego glikogenem (cukier zapasowy). Organizm utrzymuje także pewien poziom
wolnej glukozy we krwi. Podczas ćwiczeń uruchamiany jest proces rozkładu
glikogenu, który po zamianie na glukozę jest spalany w
"mikrosiłowniach" komórkowych, czyli mitochondriach. Pomimo, że
węglowodany mogą dostarczyć 4 kcal
energii z grama, a tłuszcze aż 9 kcal, to organizm może wykorzystywać energię z
węglowodanów znacznie szybciej niż z tłuszczy. Tak więc w przeliczeniu na
jednostkę czasu, podczas intensywnego wysiłku węglowodany dostarczają dwa razy
więcej energii niż tłuszcze, a przy dużym, bardzo intensywnym wysiłku - nawet
pięć razy tyle. Ponadto spalanie cukrów pozostawia w organizmie znacznie mniej szkodliwych
substancji niż spalanie tłuszczów czy białek. W praktyce oznacza to, że dane
ćwiczenia możesz wykonać dużo szybciej i z większą siłą, a jednocześnie z
mniejszą szkodą dla organizmu. Węglowodany (cukry) są także niezbędne do
spalania tłuszczów. Tłuszcze mogą być spalane tylko w obecności węglowodanów,
nigdy odwrotnie. Inaczej mówiąc, tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów.
Zalecane źródła węglowodanów:
Zboża – pod postacią różnego rodzaju mieszanek płatków,
musli, otręby, płatki owsiane, itp.
Chleb – pełnoziarnisty, graham, chleb biały, chleb keksowy,
chleb francuski, kajzerki, bułki, babeczki, placki, ciastka ziemniaczane.
Pieczywo chrupkie, biszkopty, ciasteczka owsiane i ryżowe.
Wszystkie rodzaje makaronów.
Ryż.
Ziemniaki.
Prażona kukurydza – słodzona a nie solona.
Ciasto pizzy z dodatkami (trzeba uważać na to, co jest
położone na wierzchu).
Ziarna – fasoli, grochu, soi.
Korzenie warzyw – marchewki, pietruszki, brukwi, buraków
(mogą być świeże lub mrożone).
Owoce – wszystkie gatunki (świeże lub suszone).
Zbożowe batoniki (trzeba uważać na zawartość tłuszczu).
Dżemy, miód, marmolada.
Ciastka – bułeczki herbaciane, ciasta owocowe, itp.
Budynie – z dodatkiem rozdrobnionych owoców, mleczne,
galaretki.
Jogurty naturalne lub owocowe.
Napoje bezalkoholowe.
Soki owocowe.
Czekolada oraz inne wyroby cukiernicze (trzeba uważać na
zawartość tłuszczu).
Cukier dodawany do napojów i “śniadania zbożowego”.
Jak spożywać więcej węglowodanów
?
- krój chleb na grube kromki,
- rób sobie przekąski z produktów bogatych w węglowodany zamiast z produktów zawierających tłuszcze,
- komponuj posiłki na bazie makaronu, chleba, ryżu, ziemniaków, dodawaj warzywa, a mięso uważaj raczej jako dodatek niż jako główny składnik,
- jedz dużo ziemniaków, ale w postaci gotowanej, tłuczonej lub gotowanych w “mundurkach”,
- do śniadania zbożowego dodawaj poszatkowane świeże lub suszone owoce,
- pij koktajle i jogurty z chudego lub półtłustego mleka i bananów.
Bardzo istotna jest jakość i czas spożywanych węglowodanów.
Niektóre z nich są bardzo łatwo przyswajalne (te posiadają wysoki indeks
glikemiczny) i te powinniśmy zjadać nie później niż 6 godzin po zakończeniu
wysiłku, ponieważ jeżeli organizm nie wykorzysta ich do odbudowy glikogenu
mięśniowego, będzie zamieniał w tkankę tłuszczową co sprzyja tyciu, Pozostałe
są trudniej przyswajalne (niski indeks glikemiczny) i te nie sprzyjają zamianie
glukozy w tłuszcz.
Do 6 godzin po treningu, najlepiej w pierwszych dwóch
godzinach (wysoki indeks glikemiczny):
glukoza, miód, dżemy, powidła, konfitury, płatki
kukurydziane i inne płatki śniadaniowe, ziemniaki, purre ziemniaczane, pieczywo
(jasne i ciemne), ryż, fasola Jaś, musli, biszkopty, buraki, banany, rodzynki,
batoniki typu MARS, SNICKERS, marchew, czekolady nadziewane, cukier, słodycze.
Po upływie 6 godzin od zakończenia treningu (niski indeks
glikemiczny):
kasza gryczana i inne, spaghetti, makarony, kukurydza,
groszek, fasola, dynia, kapusta surowa lub kiszona, pomarańcze, jabłka,,
fruktoza (apteka lub jest we wszystkich owocach), soja, orzeszki ziemne, płatki
owsiane i inne, kisiel, winogrona, ananasy, arbuzy, brzoskwinie, grejpfruty,
gruszki, kiwi, wiśnie, daktyle, figi, śliwki, zupa pomidorowa, żurek, krupnik,
surówka z marchwi i jabłek, kopytka, soki warzywno – owocowe, skrobia
ziemniaczana.
Pamiętaj, pij dużo
wody, gdy spożywasz cukry. Każda cząsteczka węglowodanowa zamieniona w glikogen
potrzebuje trzech cząsteczek wody, by mogła być zmagazynowana w mięśniach. Brak
wody uniemożliwi magazynowanie glikogenu w mięśniach.
Jutro o białkach...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz